Helse, Miljø og Sikkerhet
Econor AS skal ha trygt sikkert og godt arbeidsmiljø. Vi skal registrere, behandle og evaluere alle personskader, lære av disse og forbedre rutiner og metoder for å unngå at slik skade skjer på nytt. Econor skal ha et godt arbeidsmiljø, god trivsel, skape engasjement, tilhørighet og mulighet for karriere, da vil også HMS tas på alvor og vi forebygger hendelser.
Klima og Energi
Vårt mål er 30% klimagassreduksjon. Dette muligjøres gjennom prosjekterte løsninger med denne målsetningen fra start, og vår erfaring fra tilsvarende prosjekter .
Econor benytter klimagassregnskap som et verktøy på prosjekt og Klimagassregnskap skal utføres i henhold til Norsk Standard NS3720:2018 (Byggteknisk forskrift TEK17)

Etikk
Econor ser etiske retningslinjer som «ferskvare» og jobber derfor daglig med hvilke handlinger som ikke aksepteres i vårt selskap. Disse må være tydelig forankret, lett tilgjengelig og inngå i hverdagen som en naturlig del av vår kultur. Målet er å skape, videreutvikle og forankre gode holdninger i hverdagen.
Åpenhetsloven
Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger:
Econor AS (heretter kalt Econor) er organisert som et aksjeselskap med forretningsadresse Kløverveien 12, 9016 Tromsø. Vår virksomhet er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Byggenæringens Landsforening (BNL) og Entreprenørforeningen-Bygg & Anlegg (EBA). Vår daglige drift er knyttet til bygg og anleggsvirksomhet hvor vi i hovedsak er total - eller hoved entreprenør. Selskapet har lang erfaring innen ulike typer byggeoppdrag som skoler, hoteller, omsorgsboliger, studentboliger, hoteller, forretningsbygg, leilighetsbygg mm.
Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («Åpenhetsloven») trådte i kraft l. juli 2022. Åpenhetsloven pålegger Econor AS å utføre aktsomhetsvurderinger med formål om å identifisere faktiske og mulige negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Etter loven skal resultatene fra aktsomhetsvurderingene offentliggjøres gjennom en årlig redegjørelse som skal legges ut på selskapets hjemmeside innen 30.06.
Styret i Econor har vedtatt at Åpenhetsloven skal forankres i selskapets retningslinjer for anstendig arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter. Daglig ansvar for oppfølging og etterlevelse er plassert i administrasjonen.
Her gjelder fordeling av følgende ansvar og arbeidsoppgaver knyttet til vår virksomhet:
- Kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser
- Gjenoppretting, samarbeid og erstatning dersom det kreves
- Forebygging og i ytterste konsekvens stansing av negativ påvirkning eller skade
- Overvåking, gjennomføring og kommunisering av hvordan påvirkning og behandling av informasjonskrav er håndtert.
Arbeidet med Åpenhetsloven er koordinert på bransjenivå og vi bruker BNL' s felles løsninger og maler i vårt arbeid, se BNL' s hjemmeside om Åpenhetsloven. I våre kontrakter stiller vi krav knyttet til Åpenhetsloven gjennom spesielle kontraktbestemmelser. Dette skal sikre vår virksomhet tilgang til våre underleverandørers aktsomhetsvurderinger der de er omfattet av Åpenhetsloven samt informasjon om underleverandørers varekjøp og leverandørkjeder der de ikke er omfattet av loven. Denne kontraktbestemmelsen setter også krav til lønns- og arbeidsvilkår, internkontroll, sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) for arbeid som skjer i Norge.
Kartlegging av leverandørkjeder og aktsomhetsvurderinger er igangsatt i rapporteringsperioden. Her benytter vi oss av tilgjengelig informasjon fra bransjeforeninger og andre aktører som grunnlag for vårt interne arbeid, og har prioritert verdikjeder knyttet til vår kjernevirksomhet.
Vår kartlegging bygger på informasjon fra våre nærmeste leverandører, informasjon i Startbank samt fra anerkjente vareregistre innen bransjen.
Vi gjennomfører også undersøkelser og risikovurderinger av leverandører i forbindelse med egenimport.
Econor utfører i tråd med våre bedriftsinterne rutiner (påseplikt m.m) kontroll av lønns- og arbeidsvilkår på byggeplasser i Norge.
Vi bruker BNL' s veileder i valg av seriøse bedrifter som fremmer de formål som både Åpenhetsloven og annet regelverk krever. Her kan nevnes: arbeidsmiljøloven, byggherreforskriften, allmenngjøringsloven, forskrifter om allmenngjøring av tariffavtaler samt forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Vi planlegger videre å følge BLN's seminarer om arbeidet med kartlegging av verdikjeder på bransjenivå. Dette gir grunnlag for videre kartlegging og prioritering av vårt bedriftsinterne arbeid med aktsomhetsvurderinger i vår egen verdikjede. Vi vil oppdatere våre rutiner/retningslinjer med varslingskanal i tråd med Forbrukertilsynets veiledning og anbefalinger fra BNL. Tiltakene forventes å bidra til økt mulighet til å fange opp risiko for brudd på de formål Åpenhetsloven skal ivareta, og bidra til å rette opp eventuelle negative konsekvenser.
Econor har gjennom tilbakemeldinger på utsendte aktsomhetsvurderinger til våre leverandører ennå ikke avdekket eller blitt varslet om saker som krever umiddelbar oppfølging fra oss. Vi vil fortsette dette arbeidet fremover og i tillegg til skriftlige henvendelser også følge opp med besøk hos selskaper som kan defineres i en mulig risikogruppe.
I vurderingen av risiko har Econor vektlagt leveranser fra land som kan være forbundet med høy risiko både i produksjon og administrasjon. Eventuelle varslinger eller bekymringer etter slike besøk skal umiddelbart følges opp av ansvarlig hos oss.
Vi i Econor vil fremover også vurdere innstrammede avtaleforpliktelser, flere internkontroller, revisjoner samt andre virkemidler som kan være med å fremme resultatet av Åpenhetsloven.
Vår innkjøpsavdeling vil ha hovedansvaret for utsending og oppfølging av våre aktsomhetsvurderinger og være en naturlig mottaks stasjon for eventuelle varslinger.

Inkluderende arbeidsmiljø
Vi skal være en inkluderende og attraktiv arbeidsgiver med et arbeidsmiljø hvor ansatte føler seg trygge, respekterte og hvor en kultur for utvikling og innovasjon er sterkt forankret. Dette for å kunne ivareta de ulike behov og leveranser våre kunder og leverandører etterspør. Vi vektlegger derfor et miljø hvor vi tilrettelegger for daglige samtaler kollegaer mellom for å kunne stille best mulig forberedt til ulike prosjekter og oppdrag. Deling av kunnskap og erfaring er derfor en viktig faktor i vår hverdag og bidrar til et inkluderende arbeidsmiljø.
Samfunnsengasjement
Econor ønsker gjennom vårt samfunnsengasjement å bidra til en trygg og god hverdag for barn og unge. Våre samarbeidsavtaler rettes derfor i all hovedsak mot breddeidretten hvor lag og foreninger gjennom vårt og andres bidrag gis anledning til å tilby aktiviteter som skaper samhold og hindrer utenforskap.
Vår motivasjon er å bidra til mindre bortfall av verdien et fellesskap har, og vårt enkle budskap er derfor: flest mulig- lengst mulig!